Üdvözlünk a PerfectBaby oldalán! Nézd meg legújabb termékeinket! Ha van kedved, csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon is!

Üdvözlünk a PerfectBaby oldalán! Nézd meg legújabb termékeinket! Ha van kedved, csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon is!

Blog

Hogyan kell mosni az ágyneműhuzatot?

2022.05.27 17:39
Hogyan kell mosni az ágyneműhuzatot?

A lakástextil termékeknél fontos a rendeltetésszerű használat. Ha betartjuk a gyártó utasításait, akkor sokáig szépek maradhatnak az ágyneműink. Ebben a cikkünkben részletesen leírjuk, hogyan mosd, szárítsd vagy vasald az ágyneműhuzatot és más lakástextilt.

Használat előtt kimossam-e az ágyneműhuzatot?

Természetesen igen. A gyártás során használt festékek és kisebb anyagmaradványok, ill. a higiénia miatt is ki kell mosni az ágyneműt az első használat előtt. Fontos a megadott hőfokon, és megfelelő mosószerrel mosni a textilt. Például a színes, mintás ágyneműhuzatokhoz csak színes ruhákhoz való mosószert használjunk! Ajánlott kifordítva, a cipzárt behúzva vagy bepatentolva/begombolva mosni az ágyneműt, hogy a minta kevésbé károsodjon, és a cipzárt is védjük a mechanikai sérülésektől.

A mosási címkén levő utasítások segítenek, hogy az ágyneműhuzat mintél tovább élénk színű és szép állapotú maradhasson. A mosási útmutató a csomagoláson is fel van tüntetve, de megtalálod az ágynemű bevarrott címkéjén is. A mosási jelekről ebben a blogcikkünkben többet is olvashatsz: Mosási jelek

Hány fokon mossam az ágyneműhuzatot?

Nagyon sokan még mindig úgy gondolják, hogy legalább 60 Celsius fokon kell kimosni az ágyneműt, hogy tiszta legyen. Viszont a legtöbb ágynemű címkéjén az ajánlott mosási hőmérséklet 40 Celsius fok. A legújabb kutatások alapján az alacsonyabb hőfok is elegendő, hogy az ágynemű higiénikusan tiszta legyen. Ha magasabb hőfokon mosod ezeket a textileket, az kifakíthatja az élénk színű mintákat. Ezért is fontos, hogy első mosás előtt megnézzük a címkén található mosási utasításokat.

Hogyan vasaljam az ágyneműhuzatot?

A legtöbb mosógépben már van vasalás könnyítő centrifugálási mód, melyet célszerű használni. Nem csak a gyűrődések és a vasalás miatt, hanem mert ezzel a funkcióval az anyag és a minta is kevésbé károsodik, akár magasabb fordulatszámon is. A pamut ágyneműhuzatokat legjobb enyhén nyirkos állapotban vasalni. A krepp ágyneműket nem szabad vasalni, mert tönkre megy a krepp kialakítás.
A mikroszálas ágyneműhuzatokat nem kell vasalni. Arra ügyeljünk, hogy kisimítva szárítsuk, így száradás után is sima lesz az anyaga.
Műanyag cipzár vagy patent esetén figyeljünk oda a vasalásra. A műanyag cipzárt és patentot közvetlenül ne vasaljuk, mert magas hő hatására károsodhat.

Ágyneműhuzat szárítása szárítógépben

A legtöbb ágyneműhuzat szárítógépben alacsony hőfokon szárítható, de mindig meg kell nézni a címkén levő utasításokat.

A gumis lepedők, párnahuzatok, takarók és törölközők esetében is a fenti ajánlásokat kell betartani, hogy minél tovább szépek és puhák maradjanak.

A párnát is rendszeresen tisztítani kell!

A mindennapi használat során az atkák és más mikroorganizmusok megtelepednek bennük, ezért időnként ajánlott ezeket is tisztítani. Kímélő mosással, a címkén megjelölt hőmérsékleten mossuk, alacsony fordulatszámon centrifugázzuk! A szárításnál fontos, hogy alaposan megszárítsuk. Közvetlen napfényre ne tegyük, mert kifakulhatnak a színek. Szárítógépben teniszlabdákkal (szárító labda) tudjuk a töltet egyenletes eloszlását fenntartani, így nem fog összecsomósodni benne a töltet.

Kezelési információk a webáruházban

Webáruházunkban igyekszünk minél több lakástextilnél (ágyneműhuzat, párnahuzat, párna, törölköző) és ruházatnál feltüntetni a mosási és kezelési jeleket. Leginkább a mosásra, vasalásra, szárításra és fehérítésre vonatkozó jelek vannak ezeken a termékeken jelölve. Kis ikonok formájában jelöljük őket, ugyanúgy, ahogyan a termék címkéjén is megtalálod majd. Ha az egérrel rámutatsz, olvashatod a jel jelentését is.

Kezelési információk a termékeknél

Ha ágyneműt, párnát vagy más lakástextil terméket, ruhát vásároltál, akkor mielőtt kidobod a csomagolást vagy levágod a címkéket, nézd meg alaposan a mosási, kezelési információkat! Ha betartod az ajánlottakat, akkor bízhatsz benne, hogy sokáig újszerű állapotban tudhatod őket!