Üdvözlünk a PerfectBaby oldalán! Nézd meg legújabb termékeinket! Ha van kedved, csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon is!

Üdvözlünk a PerfectBaby oldalán! Nézd meg legújabb termékeinket! Ha van kedved, csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon is!

Blog

Mosási jelek

2020.11.10 17:39
Mosási jelek

Hogyan kezeld a textileket?

Ahhoz, hogy az ágyneműk, párnák és más lakástextilek vagy a ruháink sokáig megőrizzék az eredeti állapotukat, és sokáig szépek legyenek, be kell tartanunk a gyártó utasításait. Szerencsére a termékeken fel vannak tünteteve a mosási jelek, mellyel igencsak megkönnyítik a különböző anyagok kezelésének módját. A mosási szimbólumok azokon a sokszor feleslegesnek gondolt cimkéken rejtőznek kis ikonok formájában, amiket a gyerekek és sok felnőtt is utál a ruhákon.

Biztosan jártál már úgy, hogy a mosógépbe tett ruha magasabb hőfokon összement, vagy a gyermeked nyomtatott mintás pólóját véletlen a többi ruha közé tetted. A minta a magasabb hőfok miatt könnyen megrepedhet, vagy rosszabb esetben le is válhat róla. Mi is jártunk már így :-) Anyagtól és a mintától függően van, amelyik a 60°-ot is kibírta egyszer-egyszer, de inkább jobb megelőzni a bajt, és nem tönkretenni a gyerkőc kedvenc pólóját. Ez ugyanúgy előfordulhat bármilyen anyaggal, ruhával, ágyneműhuzattal, párnahuzattal, utóbbiaknál főleg a festett minta, az élénk színek kárára.

Nálunk a gyerekek nem nagyon tűrik a cimkéket a ruhákban, valószínűleg Nálatok is így van. Legtöbbször le kell vágnunk róla, igaz csak többszöri öltözködési kísérlet után (hátha nem veszi észre). Néha sikerül elterelni a figyelmet, vagy olyan helyen van, ahol kevésbé zavaró a lógó cimke. Talán marad egy ideig, persze csak amíg észre nem veszi. Sokszor szúrós anyagból készítik, ráadásul rossz helyen is van, és elkerülhetetlen, hogy levágjuk.

ruha-cimkeruha-cimke

 

A gyártó minden terméken elhelyezi az információt arról, hogyan kell kezelni az adott anyagot. Vannak nagyon kényes anyagok, amit nagyon nehéz tisztítani, szárítani, pl. a gyapjú ruhák, selyemből készült dolgok, vagy strasszokkal díszített, nyomott mintás pólók. Rengeteg kevert szálas textil létezik már, ezért nem biztos, hogy első ránézésre meg tudjuk ítélni azt, hogy pl. hány fokon lehet kimosni úgy, hogy ne romoljon a ruha vagy ágynemű anyagminősége. A gyerekruházat is eléggé sokrétű, ezért nem árt, ha néha rákukkantunk a kezelési információkra.

ruhe-cimke

Mielőtt levágjuk a sokszor nagy, lógó ruhacimkéket, nézzük meg a rajta található jeleket, hogy biztosan megfelelő módon mossuk és kezeljük az adott ruhadarabot vagy textilt.

Ha betartjuk a gyártó utasításait a mosásra, szárításra és vasalásra vonatkozólag, akkor biztosak lehetünk benne, hogy sokáig úgy fognak kinézni a ruháink és a lakástextilek, mintha újak lennének.

Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és úgy döntöttünk, hogy igyekszünk minél több információt megadni a webáruházunkban található termékek kezeléséről és tulajdonságairól, hogy könnyebb legyen megtalálni a számodra megfelelőt.

Fontos mosási jelek a ruhán

A legfontosabb jelek a mosásra vonatkoznak. Egy vízzel teli dézsa jelképezi. A szám mutatja a maximum hőmérsékletet, az aláhúzás pedig a kímélő mosást. Ha a dézsa át van húzva, akkor nem mosható az anyag, ha pedig egy kézzel van ábrázolva, akkor csak kézzel mosható. Ezt a jelet jó, ha komolyan vesszük, mert a gépi mosással könnyen tönkretehetjük a ruhánkat, pl. gyapjúruhát.

Manapság már egyre több embernek van szárítógépe, és ha nem szeretnénk, hogy összemenjen a ruhánk, akkor be kell tartani a maximum szárítási hőfokot.
A szárítás ikonja egy négyzet, benne egy körrel. A hőmérsékletet a benne levő pöttyök szerint tudjuk értelmezni: egy pötty az alacsonyhőfok, két pötty közepes hőfok, és a három pöttyel jelzett textileket magas hőfokon is száríthatjuk.
Van egy különleges szárítási jel, ami egy áthúzott szaloncukorra hasonlít. Ezeket a ruhákat nem szabad kicsavarni. Ezt a mosási jelet jó, ha megjegyezzük.

mosasi-jelekAki sokat vasal, annak ruhát menthet néhány kezelési jel. Egy vasaló ikon ábrázolja a maximum hőmérsékletet, amin vasalhatjuk az adott textilt. Bármilyen hőfokon vasalható a sima vasaló jel. Ha van pont a vasaló ikonban, az jelenti a hőfokot: egy pont maximum 110 °C, kettő pont maximum 150 °C, három pont maximum 200 °C.

A fehérítésre vonatkozólag is találhatsz információt, amit egy háromszög jelez.

A többi jel olyan egyéb információkat ad, amit egy átlag ember nem nagyon szokott használni, de azért érdemes rájuk vetni egy pillantást.

Mosási jelek, kezelési információk a webáruházban

Webáruházunkban igyekszünk minél több lakástextilnél (ágyneműhuzat, párna, törölköző) és ruházatnál feltüntetni a mosási és kezelési jeleket, hogy sokáig meg tudod őrizni az ágynemű, törölköző vagy párna élénk színét és újszerű állapotát. Leginkább a mosásra, vasalásra, szárításra és fehérítésre vonatkozó jelek vannak ezeken a termékeken jelölve. Kis ikonok formájában jelöljük őket, ugyanúgy, ahogyan a termék cimkéjén is megtalálod majd.

Kezelési ikonok a webáruházban

Ha ágyneműt, párnát vagy más lakástextil terméket, ruhát vásároltál, akkor mielőtt kidobod a csomagolást vagy levágod a cimkéket, nézd meg alaposan a mosási, kezelési információkat! Ha betartod az ajánlottakat, akkor bízhatsz benne, hogy sokáig újszerű állapotban tudhatod őket!