Üdvözlünk a PerfectBaby oldalán! Nézd meg legújabb termékeinket! Ha van kedved, csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon is!

Üdvözlünk a PerfectBaby oldalán! Nézd meg legújabb termékeinket! Ha van kedved, csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon is!

Blog

Hogyan készüljünk az iskolára

2021.07.30 18:23
Hogyan készüljünk az iskolára

Felkészülni az iskolakezdésre az egyik legnehezebb szülői feladat, főleg a leendő első osztályosoknak. Néhány jótanáccsal szeretnénk megkönnyíteni a dolgod, hogy könnyebben tudd kiválasztani a megfelelő felszerelést az iskolához.
Ugye Te is lázasan készülődsz, hogy minden felszerelést beszerezz az első osztályba. Buzgón nézed a listát, amit a tanítónéni adott, és aztán rájössz, hogy igazából semmi konkrétat nem tudsz az iskolatáskákról, a tolltartókról, írószerekről, és a mai ceruzák is néha fejtörést okozhatnak.

Az első osztályosok szüleinek a legnehezebb a dolga, mert rengeteg iskolatáska, tolltartó és tornazsák közül választhatnak. Fontos, hogy jó minőségű felszerelést válasszunk, amivel nem csak hatékonyabban tudnak dolgozni órán, de megkönnyítjük a gyerekeknek a beilleszkedést az új iskolai környezetbe. Egy szülő nem is gondolná, hogy mennyi bosszankodást, felesleges stresszt okozhat a gyermekének, ha a minőségük miatt nem boldogul a tanszerekkel a suliban.

Milyen a jó iskolatáska?

A legtöbb szülőnek a megfelelő iskolatáska kiválasztásával gyűlik meg a baja. Más-más táska kell egy első osztályos, egy felsős vagy egy középiskolás gyermek számára. Fontos, hogy ergonomikus kialakítású legyen a háta, ami kevésbé terheli a gyermek gerincét, helyes tartást biztosít a hordásakor, és jó a súlyelosztása.


Példa ergonomikus kialakításra:

Jégvarázs ergonomikus iskolatáska 37x27x16cm, KL29, Frozen 2 Jégvarázs ergonomikus iskolatáska 37x27x16cm, KL29, Frozen 2 Jégvarázs ergonomikus iskolatáska 37x27x16cm, KL29, Frozen 2 Jégvarázs ergonomikus iskolatáska 37x27x16cm, KL29, Frozen 2

A merev falú iskolatáskák nagyon praktikusak, leginkább ezeket ajánljuk első osztályba. Az aljuk általában műanyag vagy  erősített anyagból készült, hogy ne dőljenek el, amikor letesszük a földre, és strapabíróbb legyen. Ha kevesebb könyv van benne, akkor sem dől el, nem fog a földön koszosan heverni az iskolában. Vízállóak és könnyen takaríthatóak. A csatos és mágneszáras táskák könnyen nyithatóak, utóbbit akár egy kézzel is ki lehet nyitni, illetve vannak cipzáras kivitelezésűek is.
Fontos a sok zseb kívül-belül, és a kulacstartó. Igen, ez nem csak a női táskák kiváltsága :-)

Második és harmadik osztályban már nem annyira fontos a dobozos kivitel, de legyen ergonomikus kialakítású, és szellőző, párnázott hátrésszel rendelkezzen.
A legjobb márkák többek között az Ars Una, Derform (mi ezeket használjuk), Paso, Belmil iskolatáskák, a teljesség igénye nélkül.

Mik a jó iskolatáska tulajdonságai

  • Nagyon fontos az iskolatáskáknál és hátizsákoknál is, hogy kényelmes legyen, állítható és szivacsos vállpánttal rendelkezzen, mellyel sokkal kényelmesebb a hordása.
  • Ergonomikus kialakítású legyen a táska hátrésze, ami kevésbé terheli a gerincet és helyes tartást biztosít a hordásakor. Anatómiailag formált, legtöbbször szivacsos, mely több ponton érintkezik a háttal. Kíméli a gerincet és a vállakat, ami minden korosztály számára fontos szempont.
  • Anyaga sokszor kívülről hálós, melynek nagy előnye, hogy jó szellőzést biztosít.
  • Széles, szivacsos, állítható vállpánttal rendelkezik, hogy a gyermek hátához tökéletesen illeszkedjen. Néha több ponton is lehet állítani a vállpántot, és némelyik táska mellkasi hevederrel is rendelkezik. A pontos beállítással megelőzhetjük a helytelen testtartást, gerincferdülést, amit a nem megfelelő iskolatáska is okozhat. A vállpánt külső anyaga hálós, a jobb szellőzés miatt.
  • A súlyuk legyen könnyű, általában 900-1200 gramm.
  • Legyen vastag fogantyú a táska tetején, lehetőleg műanyag erősítéssel vagy szivacsos, párnázott anyagból. Egy nehéz táska tartása a fogantyúval is kényelmes, nem vágja a gyermek kezét.

Milyen a jó tolltartó?

Első osztály kezdésekor a legalkalmasabbak a klapnis tolltartókEzen kívül vannak még két emeletes tolltartók, három emeletes tolltartók, valamint az egyszerű beledobálós tolltartók is. Mindegyikből létezik üres vagy töltött változat. A töltött tolltartókban általában a legalapvetőbb írószerek és eszközök találhatóak meg.
A klapnis tolltartó azért az egyik legjobb választás a kisebb gyermekeknek, mert könnyen és gyorsan elő tudják venni az éppen szükséges írószereket. Első osztályban a tanszerek kiválasztásánál célszerű a legegyszerűbb és könnyen használható eszközöket választani, hogy az új iskolai közegben a tolltartó, iskolatáska vagy egy kulacs kinyitása és használata ne okozzon a gyermeknek gondot vagy bármilyen frusztrációt.
A nagyobbak már tudják, hogy milyen tolltartót és hátizsákot akarnak, tapasztaltak ilyen téren, így sokkal könnyebb a bevásárlás, mert kiválasztják maguknak.

Milyen a jó íróeszköz és rajzeszköz?

Nincs rosszabb egy első osztályosnak, ha óra közben hiába hegyezi a ceruzáját, mert már hegyezés közben kitörik a hegye. Vagy egy kemény zsírkréta, amit ha erővel nyom a papírra, akkor sem fog szépen, csak halványan karistolja azt. Grafitceruzából az írástanuláshoz a legjobb a HB, H vagy 2H jelzésű. A B illetve a 2B, 3B jelzésűek túl puhák, főleg rajzoláshoz használhatóak. Az iskolai tanszerlistában ezt jelezni is szokták, mert a keményebb grafitceruzával szebben lehet írni. Színesceruzából és zsírkrétából minél puhábbat, élénk színűt válasszunk.
A legjobb márkák többek között a Faber-Castell, Stabilo, Colorino, Maped és ICO.

Mindent egybevéve, a tanszerek és a táskák kiválasztásakor a legfontosabb szempont a biztonságos, könnyű használat és a tartósság. Ha erre helyezzük a hangsúlyt alapjában, akkor biztosan jól döntünk.
Ezután jöhet a csimotánk ízlése, ami még jobban leszűkíti a választást. Szerezd be egy helyről az összes szükséges eszközt, ami az iskolába kellhet!

 

Végszó

Ezek voltak a legfontosabb eszközök, amelyekre szükségetek lesz a suliban. Ezen kívül nagyon fontos az első osztály előtt a lelki felkészülés, nem csak a gyermekünknek, hanem mi magunknak is, a szülőnek. Az biztos, hogy sokat kell beszélgetni a gyerkőcünkkel, játékosan felkészíteni az iskolára. Ne az esetleges kudarcok, hanem a tanulás élménye, új barátok szerzése, a pozitív élmények és visszajelzések alapozzák meg számára a további évekhez való viszonyát. Sok sikert és kitartást kívánunk a következő évekhez is :-)