Üdvözlünk a PerfectBaby oldalán! Nézd meg legújabb termékeinket! Ha van kedved, csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon is!

Üdvözlünk a PerfectBaby oldalán! Nézd meg legújabb termékeinket! Ha van kedved, csatlakozz hozzánk Facebookon és Instagramon is!

Halloween

Halloween az egyik legmisztikusabb ünnep, amit az egész világon rengetegen ünnepelnek. Magyarországon is egyre népszerűbb, és egyre többen tartanak Halloween party-t Mindenszentek előestéjén. A kelták hite szerint október 31-én a túlvilági, természetfeletti lények és a halottak szabadon járhatnak a világok között. Ezért az emberek védekezésképp kimentek az utcákra, mindenféle ijesztő maskarákba öltöztek, és töklámpásokat készítettek, hogy elriasszák a szellemeket és más túlvilági lényeket. Amerikában nagyon népszerű ünnep, a gyerekek házról-házra járva kis szörnyeknek öltözve cukrot kéregetnek. Ez a "Csokit vagy Csalunk" játék. A gyerekeknek hatalmas fantáziája van, így vonzódnak a rejtélyes dolgokhoz. A fiúk mádják az ismeretlen és ijesztő lényeket, még ha kicsit félnek is tőlük. Nagyon jó alkalom, hogy a csalág kreatívkodjon kicsit: sütőtökből faragjatok ki töklámpást, vagy készítsetek Halloween jelmezeket. Termékeink között találsz alapanyagokat a szellemes készülődéshez, továbbá Halloween party kellékeket: lufit, ijesztő pókokat, vámpírfogat vagy ablakmatricát is, amivel feldobhatod a hangulatot. Válogass kedvedre! Halloween történetéről az oldal alján tudsz többet olvasni.

Tovább

Halloween története

Halloween egy ősi kelta hagyományból kialakult ír ünnep. A kelták szerint október 31-én a természetfeletti lények és a halottak szabadon járkálnak közöttünk, a hazavezető utat keresve. Többféle rituálét is tartottak azért, hogy az emberektől távol tartsák a szellemeket. Ezt az ünnepet a bevándorló emberek aztán továbbvitték magukkal Amerikába, ahol egyre többen kezdtek rajongani Halloween rejtélyes ünnepért. Mára az egyik legnépszerűbb szokás lett. Tömegek ünneplik Mindenszentek előestéjét, ami angolul "All Hallows Eve". Ebből a kifejezésből jött létre a Halloween rövidítés.
A katolikus vallásban a Mindenszentek és a Halottak napjával fonódott össze, ami november 1-én, illetve november 2-án van.

Mit ünneplünk Halloweenkor?

A kelták úgy hitték hogy ezen az éjszakán a természetfeletti lények, bolyongó lelkek visszatérnek és keresik a helyüket a mi világunkban, és megszállják az embereket. Az emberek félelmükben rengeteg szertartást kitaláltak, hogy távol tartsák a szellemeket. Kivonultak az utcákra, és megtévesztésből szellemeknek, halottaknak öltöztek be, hogy összezavarják a túlvilági lényeket. A kelták tüzeket gyújtottak, és áldozatokat mutattak be, hogy a kóborló lelkek hazatalálhassanak. Halloween egyik legjellegzetesebb szimbóluma a töklámpás. Egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt utat mutat a halottaknak, hogy hazatalálhassan.

Halloween töklámpás

"Trick or Treat" avagy "Csokit vagy Csalunk"

Ez a jellegzetes mondat, amivel a gyerekek házról házra járva mindenhová bekopogtatnak, és cukrot vagy más édességet kéregetnek. Beöltöznek kis szörnyeknek, és ha nem kapnak semmit, akkor megtréfálják az ott lakókat, mindenféle bosszúságot okozva nekik. Persze a felnőttek is benne vannak a játékban, így mindig tartanak maguknál erre az estére egy kis édességet.

Amerikában nagy hagyománya van az utcafront és az udvar feldíszítésének. Mindenkinél repkednek a seprűs boszorkányok, szellemek, és sokszor megjelenik a fej nélküli lovas is. Mindenhol világító töklámpások vannak, ami igazán megadja a hangulatát ennek a rémisztő éjszakának.

Tovább